fbpx Nieuw WannaCry Virus: SamSam | K-Force Computers Solutions
Telephone hotline: +32 2 380 23 32

Nieuw WannaCry Virus: SamSam

13.08.2018

SamSam is de naam van de nieuwste WannaCry ransomware virus.
Volgens een rapport van het securitybedrijf Sophos hebben de criminelen achter SamSam 30.000 euro per week buitgemaakt. Dat komt neer op 5 miljoen euro in 2,5 jaar tijd.

 

WannaCry klinkt bij veel mensen bekend in de oren. Samsam is echter nog heel wat minder gekend, maar daarom zeker niet minder gevaarlijk. Beide aanvallen zijn types van ransomware. Daarbij worden bestanden op je computer versleuteld en wordt er om losgeld gevraagd om de versleuteling weer op te heffen. De criminelen aanvaarden meestal geen cash, enkel cryptomunten.

 

De eerder bekende WannaCry en NotPetya verspreiden zich automatisch via spam of geïnfecteerde websites. De hackers zijn dus erg goed in het ontwijken van verschillende beveiligingstechnieken. SamSam verschilt hierin grondig. De malware verwijdert zelf al haar sporen om te verhinderen dat het IP adres van de hacker kan getraceerd worden.

 

SamSam richtte voorlopig de meeste schade aan in de VS. Bijna driekwart van de SamSam-slachtoffers werden namelijk gemaakt op Amerikaanse bodem. (74%). Ook het Verenigd Koninkrijk is een belangrijk doelwit. (8%). Opvallend genoeg prijkt België op de derde plaats.

 

 

Hoe kan u zich hiertegen beschermen?

Bij K-Force hebben we op alle niveaus de juiste oplossingen om u te beschermen tegen dit soort virussen.

Uiteraard blijft het steeds aangeraden om aandachtig te blijven tijdens het surfen en consulteren van e-mails.

 

Enkele van onze meest geïnstalleerde oplossingen

Wij installeren, onderhouden en monitoren permanent professionele firewalls, lokaal of in ons beveiligd cloud platform.

 

Daarnaast kunnen wij onze cloud mailboxen extra beveiligen tegen spam e-mails met dergelijke virussen, en dit vanaf € 2 per maand.

 

Wij beveiligen computers met de professionele antivirusoplossing van het securitybedrijf Sophos, die specifieke bescherming biedt tegen deze ransomware virussen. K-Force staat zelf in voor de technische ondersteuning en monitoring hiervan.

 

Voor het geval het toch nog mis gaat, zorgen wij voor geautomatiseerde en beveiligde back-ups in de cloud. Zo kunt u ingeval van infectie toch nog snel over al uw bestanden beschikken.

 

In ons atelier kunnen wij afhankelijk van de infectie uw computer(s) proberen herstellen van dit virus.

 

Ook indien u een website heeft, moet u ermee rekening houden dat u automatisch een doelwit bent van bepaalde virussen en hackers. Daarom is het van groot belang te kiezen voor een website die permanent veiligheidsupdates krijgt. Een website zonder veiligheidsupdates wordt hoe dan ook gehackt en kan dus ook bezoekers infecteren. Ook hier biedt K-Force verschillende oplossingen, afhankelijk van uw type website.

 

Er is dus een reëel risico, maar met de nodige voorzichtigheid en een goede, blijvende bescherming, is de kans op verlies van uw bestanden zeer miniem.

 

Indien u nog niet beschikt over één van de besproken oplossingen, raden wij u aan contact op te nemen met ons sales team via info@k-force.be

of rechtstreeks met uw Accountmanager.